Pyörällä lasten kanssa Pietarissa

Posted on

Kuljen harvase viikko Pietarissa pyörä–juna–pyörä-yhdistelmällä: poljen kummassakin päässä pyörällä asemalle ja kotiin – taitettava Brompton kulkee kätevästi Allegrossa, metrossa tai taksin takakontissa ja sen voi ottaa sisään ravintoloiden tai museioiden aulaan ja näin ei tartte pelätä että pyörä lähtis varkaan matkaan. Pyöräily on kaiken kaikkiaan musta paras tapa tutustua kaupunkiin – liikenneruuhkat ei haittaa tippaakaan ja näkee ihan eri tavalla maisemia kuin metrolla, joka sekin on toki erittäin hyvä ja nopea tapa liikkua Pietarissa.

Syyslomalla lähdin ekaa kertaa lasten kanssa Pietariin ja mietin, voiko siellä turvallisesti liikkua pyörällä kahden ala-asteikäisen kanssa. Otettiin riski ja vuokrattiin pojille pyörät. Suhattiin rauhallisempia katuja ja isommilla kaduilla siirryttiin jalkakäytävälle pyöräilemään, joka on muuten lain mukaan sallittua myös aikuisille (normaalisti mennään esim. Nevski Prospektin 8-kaistasella päätiellä autojen ja trollikoiden seassa aika vauhdikkaasti).

Kaikki meni hienosti ja oli ihanaa seurata kun pienet pojat pällistelivät ympärilleen ja ihmettelivät suurkaupungin menoa. Huomioita tehtiin mm. tuttujen sanojen ja brändien kirjoitusasusta (Стокманн, ресторан, кофе, аптека jne), hieman vapaammalla kädellä parkkeeratuista autoista ja useasti kohdalle sattuneista limusiineistä. Myös sipulikirkkojen määrä hämmästytti pieniä pyöräilijöitä.

Tunsin olevani varsinainen ”mama parkour” kun pyöräilin pitkin Pietarin katuja ja kuvasin toisella kädellä iPhonella lasteni suhailuja (jeps, GoPro kypärässä ois varmaan ollut turvallisempi vaihtoehto). Toisina päivinä ei otettu pojille omia pyöriä ollenkaan vaan napattiin ipanat pyöräntangolle ja seikkailtiin ensi-lumen sataessa Pietarin kaduilla ja puistoissa. Sunnuntaina päästiin katsomaan myös hieman toisenlaista parkouria, kun taianomainen huippusirkus Cirque Éloize esiintyi viimeistä päivää kaupungissa. Onneksemme tämä tosiaan oli vasta vikana lomapäivänä – voi olla että pienet pyöräilijät olisivat saaneet liikaakin inspiraatiota parkoursirkuksesta ;).

Rakkaudella,
Reetta

P.S. Jos pyöräily Pietarin kaduilla kiinnostaa, luotettava ja hyvä pyörävuokraamo Skatprokat löytyy muutaman korttelin päässä Stockmannilta. Samasta paikasta voi tilata myös opastetun pyöräajelun. Pyörävuokraamon pihalla olevat seinämaalaukset ovat myös näkemisen arvoisia 🙂

Skatprokat
Pyörävuokraamo Skatprokatin sisäpihaa koristavat hienot sinämaalaukset.