Maaliskuu – March

Read about March in English from Reetta’s blog »

Leppä on sielupuu, jonka on uskottu olevan myös metsänhaltijan pyhä puu. Lepän kuoren punainen väri symboloi verta, ja puu on lainannut nimensä myös suomen kansallishyönteiselle, mystiselle punaiselle viestinviejälle, leppäkertulle.

Nimet

Maaliskuu (suom.), “Earth Moon” tulee todennököisimmin sanasta maa, mahdollisesti myös mahlakuu
March (eng.) roomalaisten sodanjumala Martiuksen mukaan
matokuu (dakota), sokerikuu (ojibwe), hanhikuu (algonquin, cree), voimakkaan tuulen kuu (pueblo), herkkien silmien kuu (dakota, lakota, assiniboine)

Erityisiä päiviä

  • naistenpäivä 8.3.
  • Matronalia
  • tasa-arvonpäivä 19.3.
  • kevätpäiväntasaus tai Ostara 19.–21.3.
  • Hiisien päivä 28.3.
  • pääsiäinen (vaihtelevasti myös huhtikuussa)

Maaliskuu maata näyttää”, kuuluu vanha suomalainen sanonta. Äiti Maa alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla paljastumaan lumen peitosta, ja routa irrottaa otettaan pikkuhiljaa. Vesistöjen ympäristössä alkaa tapahtua: kaislat oikovat kohmeisia jäseniään lumen sulaessa rannoilta, ja jääpeite ohenee päivä päivältä. Mustarastaat laulavat viekoittelevasti, vaikka pellot saattavat vielä olla kantohankien peitossa. Luonto alkaa kuitenkin heräilemään jo uuteen kiertoon, kevätaurinko nostaa poskipäille ensimmäiset pisamat. Ihmiset hakeutuvat talojen seinustoille tuulensuojaan ja nostavat katseensa haaveellisena kohti aurinkoa räystäiltä tippuvien pisaroiden rauhallista rytmiä kuunnellen.

Kevään energia lisääntyy pikkuhiljaa niin luonnossa kuin meissä ihmisissäkin. Elämme sitten kaupungissa tai maalla, valon määrä lisääntyy, ja se vaikuttaa meihin niin kuin se vaikuttaa kaikkiin eläimiin ja kasveihin luonnossa. Mielemme saattaa olla osittain vielä roudassa pimeän talven jäljiltä, mutta valon lisääntyminen saa kehossamme mylläkän aikaiseksi: hyvää oloa tuottavan serotoniinin tuotanto lisääntyy ja empatian tunne kasvaa. Koemme muut ihmiset viehättävämmiksi, ja sosiaalinen eläin sisällämme alkaa heräilemään, talvihan on saattanut mennä lähinnä sisätiloissa itseksemme nököttäessä. Testosteronin määrä lisääntyy sekä miehillä että naisilla, ja muutumme aktiivisemmiksi hormonien alkaessa hyrrätä.

Kalenterivuosi alkoi monissa muinaisissa kulttuureissa maaliskuusta – alkoihan uusi kasvukausi silloin myös luonnossa. Myös astrologinen vuosi alkaa maaliskuun kevätpäiväntasauksesta, oinaan merkistä. Roomalaiset nimesivät kuun Martiukseksi sodan ja viljelysten jumalan Marsin mukaan. Ennen juliaanista kalenteria Roomassa käytettiin kymmenkuukautista kalenteria, jonka ensimmäinen kuu maaliskuu oli. Pitkän rauhanomaisen talven jälkeen myös soturit olivat voimissaan ja aloittivat harjoittelunsa. Pohjois-Amerikan intiaaniheimot puolestaan puhuivat muun muassa matokuusta tai sokerikuusta – maan matoset kömpivät esiin pehmenneen maan uumenista ja ötökät puiden rungoista houkutellen pikkulinnut paikalle. Vaahterat ovat valmiita luovuttamaan mahlaansa, josta keitetään makoisaa vaahterasiirappia. Itselleni iloa tuo eräiden heimojen käyttämä nimitys ”herkkien silmien kuu” – kylmä kevättuuli yhdistettynä kirkkaaseen auringonpaisteeseen saa ainakin omat silmäni valumaan vuolaasti juuri maaliskuussa!

Reetta Ranta: Rituaalikirja – Etsijän opas

Lue lisää:

Read more:

Subscribe to Reetta’s newsletter for monthly insights and rituals (and surprises!) »