Read about June in English from Reetta’s blog »
Koivua on pidetty maailmanpuuna suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudessa. Kotikoivu on ollut monien talojen tärkeä pitämyspuu. Sillä on myös voimakas rooli lemmentaioissa ja saunavihtana. Rauduskoivu on Suomen kansallispuu.
Nimet
Kesäkuu (suom), suvikuu, kyntökuu
June (eng.) roomalaisten taivaanjumalan Jupiterin puolison, Junon mukaan
mansikkakuu (algonquin, ojibwe, dakota, lakota), kukoistava kuu (anishinaabe), vihreän maissin kuu (cherokee), munimiskuu tai munien kuoriutumisen kuu (cree)
Erityisiä päiviä
- maailman merien päivä 8.6.
- suomalaisen saunan päivä kesäkuun toisena lauantaina
- kesäpäivänseisaus 20.–22.6. välillä
- juhannus kesäkuun 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina
Pohjoisen keskikesä on taianomainen. Tähtitaivasta ei näy, sillä auringon kajo valaisee myös yötaivasta. Kesäkuussa Maan kiertoakselin pohjoispää kallistuu lähimmäs Aurinkoa. Kultakehrämme vaeltaa trooppisella eläinradalla kohti Ravun tähdistöä, jonne se sujahtaa Kaksosten tähdistöstä kesäpäivänseisauksen aikaan. Luonto puhkeaa kukkaan, ilmassa leijailevat kesän huumaavat tuoksut, ja Äiti Maa alkaa tarjoilla antimiaan. Ensimmäiset mansikat kypsyvät, ja uudet perunat, kevätsipulit ja herneenpalot täyttävät ostoskassit. Useat Pohjois-Amerikan alkuperäisheimot kutsuivat kuuta mansikkakuuksi juurikin mansikoiden kypsymisen kunniaksi.
Kesäkuun englanninkielinen nimi juontaa juurensa roomalaisten avioliiton ja äitiyden jumalattaren, Junon nimestä. Taivaanjumala Jupiterin puoliso Juno oli Roomassa alkujaan naisten suojelushenki, josta tuli avioelämän, äitiyden ja synnytyksen suojelija. Siksi kesäkuun uskottiin olevan myös parasta naimisiinmenoaikaa – olihan se avioliiton jumalattarelle omistettu kuu. Juhannushäät ovat toki suosittuja myös meillä pohjolassa. Suomessa kesäkuuta on kutsuttu myös suvikuuksi tai kyntökuuksi. Sana kesä viittaa kesantoon – osa pelloista jätettiin vuorovuosina kesannolle, eli maaperän annettiin levätä ja kerätä ravinteita, jottei se köyhtyisi. Kesäkuussa tällainen pelto kynnettiin, mutta siihen ei kylvetty uutta siementä.
Reetta Ranta: Rituaalikirja – Etsijän opas
Lue lisää:
Read more:
** Erscheint am: 19.06.2025
Subscribe to Reetta’s newsletter for monthly insights and rituals (and surprises!) »