Elokuu – August

Read about August in English from Reetta’s blog »

Haapa on hyvä surujen kuuntelija, jonka lehdet värisevät lumoavalla tavalla. Haapa on todellinen elämänpuu: sadat hyönteislajit, jäkälät ja sienet elävät sen suojissa, ja se tarjoaa pesäpaikkoja monille kolopesijöille.

Nimet

Elokuu (suom.), elonkorjuun eli sadonkorjuun aika
August (eng.), keisari Augustuksen mukaan
sammen kuu (algonquin), maissikuu (algonquin, ojibwe), sadonkorjuun kuu (dakota), riisinkeruun kuu (anishinaabe)

Erityisiä päiviä

  • kelttien perinteinen sadonkorjuujuhla Lughnasadh
  • kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä 9.8.
  • Suomen luonnon päivä (elokuun viimeinen lauantai)
  • puunhalausviikko (elokuun viimeinen viikko)

Elokuuta leimaavat vielä lämpimät mutta kuin varkain pimenevät, taianomaiset illat ja yksi toisensa jälkeen ilmestyvien tähtien paluu yötaivaalle. On kuin näkisi vanhan ystävän pitkästä aikaa, kun havahtuu jonain iltana siihen, että tähtitaivas näkyy jälleen. Auringon laskettua horisontin taa luoteiselle taivaalle piirtyy Otava ja sen ylle Pohjantähti ja Pieni karhu. Öiden yhä pimetessä paljaalla silmällä saattaa erottaa useampia planeettojakin. Kuun puolessa välissä on syksyn ensimmäisten tähdenlentonäytösten aika, kun Perseidien meteoriparvi kiitää yötaivaalla koillisen ja idän välillä.

Muuttolinnut, kuten joutsenet, kurjet ja hanhet, alkavat koota joukkojaan. Niiden ylilentoa on sekä kaunista että haikeaa katsella. Ihan vielä ne eivät kuitenkaan meitä jätä, vaan tankkaavat vatsansa täyteen kypsyvillä viljapelloilla ja keräävät voimia tulevaa matkaa varten. Aamut ovat usein usvaisia, kostea ilma nostaa yön harson nurmikkojen ylle ja lehtipuut tummuvat tummumistaan kunnes alkavat loppukuusta värittää lehtensä syyspukuun. Siellä täällä järvien ja jokien pinnassa kelluvat jo syksyn ensimmäiset keltaiset lehdet muistuttamassa siitä tosiasiasta, että kesä on nyt lopussa.

Puutarhat puskevat satoa, omenat kypsyvät, ja metsät alkavat olla täynnä mustikoita ja puolukoita. Jos sadetta riittää, sieniä alkaa ilmestyä sinne tänne. Vilja on kypsää ja valmista korjattavaksi. Suomen kielen elokuu tulee elonkorjuusta, eli tässä kuussa aloitettiin viljasadon korjaaminen. Elo-sana merkitsi aikaisemmin paitsi elämää myös viljaa, ja sillä saatettiin viitata myös muuhun maatalouksien omaisuuteen kotieläimiin tai pohjoisessa porokarjaan. Keltit juhlivat elokuussa Lughnasadhia, ensimmäistä kolmesta sadonkorjuujuhlastaan. Pohjois-Amerikassa kuuta on kutsuttu muun muassa ”maissikuuksi” ja ”sammen kuuksi”. Kullan sävyissä hehkuvat, elokuun leudossa tuulessa aaltoilevat maissipellot ovat kaunis näky loppukesästä, ja kuu oli monille Pohjois-Amerikan Suurten järvien alueilla asuneiden heimojen tärkeän saaliskalan, ikiaikaisen hirviön näköisen sammen pyyntikuu.

Monissa kielissä elokuun nimi tulee Rooman keisari Augustuksen nimestä. Augustus oli yksi Rooman historian merkittävimmistä hallitsijoista, joka nousi valtaistuimelle vuonna 27 eaa. Myös hän halusi antaa nimensä kuukaudelle, olihan heinäkuu nimetty hänen adoptioisänsä, Julius Caesarin mukaan. Ennen Augustuksen valtakautta elokuu tunnettiin nimellä Sextilis, koska se oli kuudes kuukausi roomalaisessa kymmenen kuukautta kattavassa kalenterissa.

Reetta Ranta: Rituaalikirja – Etsijän opas

Lue lisää:

Read more:

Subscribe to Reetta’s newsletter for monthly insights and rituals (and surprises!) »