Tammikuu – January

Read about January in English from Reetta’s blog »

Tammi edustaa pohjoisen kansoille maailmanpuuta, joka yhdistää maan, taivaan ja Tuonelan. Monille kansoille se on myös ukkosenjumalan puu. Tammella uskotaan olevan maagisia voimia ja sanotaan, että sen oksa voi tuoda ikuisen onnen.

Nimet

tammikuu, jossa tammen merkitys on ’napa, akseli, keskipuu’
January (eng.) eli roomalaisen alkujen ja loppujen jumalan, Januksen kuukausi, latinaksi mensis ianuarius
suden kuu (useat Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat), keskikuu (assiniboine), kylmäkuu tai räjähtävän pakkasen kuu (cree), jäätymisen kuu (algonquin)

Erityisiä päiviä

  • avantouintipäivä 1.1.
  • Nuutinpäivä 7. (vanhan kalenterin mukaan) tai 13.1. ( joulun loppu)
  • talvennapa 13.1. (keskitalven kohta, jolloin karhu kääntää kylkeään)

Tammikuu avaa uuden vuoden pimeänä ja kylmänä. Kylminä öinä tähtitaivas loistaa kirkkaana, saatat nähdä myös Mars-planeetan loistavan aamutaivaalla. Kotitähtemme Aurinko on nyt lähimpänä Maata, mutta sen lämpö ei pohjoiselle pallonpuoliskolle juurikaan säteile. Maapallon akseli pitää meidät juuri nyt kallellaan pois päin Auringosta, joka siirtyy trooppisella eläinradalla tammikuun 21. päivänä Jousimiehen tähdistöstä Vesimiehen tähdistöön.

Puut nuokkuvat lumipeitteen alla, metsässä on hiljaista. Kovalla pakkasella puut paukahtelevat ojennellessaan kylmenneitä jäseniään. Vain lumen pinnalla sinne tänne risteilevät tassunjäljet paljastavat jonkun liikkuneen täällä. Järvet ja joet ovat jäässä, tai ainakin niiden tumma vesi liikkuu hitaasti ja raskaasti. Elämme vielä hetken hiljentymisen ja alitajunnan aikaa, mutta uuden vuoden energia alkaa pikkuhiljaa kuplimaan sisällämme: lupaus valon paluusta on jo saatu talvipäivänseisauksen yhteydessä. Joulun ja uudenvuoden juhlinta saattaa tuntua raskaana kehossa ja mielessä, ja alamme usein haikailla jo kevättä, vaikka parhaat talvikelit saattavat olla vielä edessä. Hetki on kuitenkin vielä hyvä malttaa, juurruttaa mieli luonnon rauhan kanssa samaan rytmiin, katsoa sisäänpäin ja tutkailla mennyttä samalla kun alamme haaveilla jo tulevasta.

Vakaa ja majesteetillinen tammi sopii aloittamaan uuden vuoden. Se oli suomalaisessa mytologiassa maailmanpuu, jonka varassa koko maailman kansi eli taivas lepäsi ja yllämme kiertävä tähtitaivas pyöri. Tammi tarkoittaa kuun nimen yhteydessä napaa, talven sydäntä – onhan tammikuu yleensä keskellä talven kylmintä ajanjaksoa.

Roomalaisessa mytologiassa tammikuussa juhlittiin Janus-jumalaa. Hän oli uusien alkujen ja loppujen, porttien, siirtymäriittien ja muutoksen jumala. Hänet kuvattiin usein kaksikasvoisena, koska hän pystyi katsomaan samaan aikaan sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen. Janusta juhlittiin ihmiselämän tärkeissä aloituksissa, kuten häissä tai istutus- ja kylvökauden alussa. Janus on antanut myös vuoden ensimmäiselle kuukaudelle nimen monissa germaanisissa kielissä – esimerkiksi englannin January tai ruotsin januari.

Pohjoisamerikkalaisessa ja brittiläisessä kulttuurissa tammikuuta on kutsuttu sudenkuuksi, koska susien kerrotaan ulvovan vuoden alussa erityisen paljon. Susien helmikuussa alkava kiima-aika lähestyy, ja jos eläisimme vielä luonnossa ja meillä olisi tarpeeksi susilaumoja ympärillämme, kuulisimme kenties niiden kutsuvan yön pimeydessä toisiaan.

Reetta Ranta: Rituaalikirja – Etsijän opas

Lue lisää:

Read more:

Subscribe to Reetta’s newsletter for monthly insights and rituals (and surprises!) »